ASLI KUTLUAY
(1970, Ankara)
Aslı Kutluay, tasarım ve sanat hayatına henüz 10 yaşındayken Hindistan'da katıldığı Shankar's Uluslararası resim Yarışması'nda kazandığı gümüş madalya ile başladı. Lise yıllarında resim ve geometri derslerine ilgi duydu. Bu ilginin doğal sonucu olarak, 1988 yılında sanatçı ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü'ne girdi. daha sonra 1992 yılında Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nde 1994 yılında yüksek lisansını tamamladı.
Aslı Kutluay, 1970 yılında Ankara ‘da doğup büyüdü. Bilim insanı olan ebeveynlerinin katıldıkları konferanslar sayesinde pek çok ülkeye seyahatler yaptı. Yeni kültürler keşfetti ve farklı geleneklerle karşılaştı. Dünyaya bu açılım, onun karakterini şekillendirdi ve merakını geliştirdi.
Sanatının geçmişi çocukluğunda başladı. On yaşındayken, Shankar Uluslararası Çocuk Yarışması'nda gümüş madalya kazandı. 1988 yılından 1994 yılına kadar, Ankara'da, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Endüstriyel Tasarım ve Bilkent Üniversitesi'nde Grafik Tasarım bölümlerinde eğitim aldı. Bitirme projesi, Paris'te " Pari Packaging" etkinliğinde fikir ödülüne layık görüldü. 1996'da, sanatçı, kendine ait bir tasarım ajansı kurdu, otomotiv ve tekstil sanayileri için ürün tasarımları oluşturarak çeşitli projelerde yer aldı. 2007'de tam zamanlı bir sanatçı olmak için bu çalışmalarını sonlandırdı.
2007'den bugüne, eserleri dünya çapında sergilenmektedir. (New York, Toronto, Londra, Paris, Brüksel, Berlin, Milano, Floransa, Seul, Singapur... )
Sanatçı, genç, dinamik ve zamanla uyum içinde olan modern kadın kimliğiyle, edebiyatı, müziği, fotoğrafçılığı ve sinemayı sever. Kültürel çeşitlilik ve tarihe büyük bir ilgisi vardır. Birden fazla sanat tekniğine hâkimdir. Sanatsal duyarlılığı estetik Art Nouveau yönündedir.
Aslı yapıtlarında, kadını tüm güzelliği ve cazibesiyle göklere çıkartır. Kadının rolünün hassas bir konu olmaya devam ettiği bir kültürde, sigaranın sembolizmi onun kadınlığını öne çıkarmasına hizmet etmektedir. Eserleri, sanatçının eski işinin izlerini taşır. Sanatçı, figürlerini parlak renklerle (sarı, pembe, turuncu...) zenginleştirmeden önce, eskizlerini ince bir şeffaflık oyunu ile siyah üzerine çizer. Zarif tasvirleri Parisli haute couture evlerinin krokilerini anımsatır. Aksesuar seçimiyle (tül dantel, puantiye kumaş, inci gerdanlık, kloş şapka), Kükreyen Yirmiler modasını ve Coco Chanel'in (20.yy, Fransız tekstil-moda tasarımcısı) stilini anımsatır.
EĞİTİM
1992 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım, Diploma, Türkiye
1994 Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Yüksek Lisans, Türkiye
KİŞİSEL SERGİLER
2015 "Serotonin" Platform Armoni - Ankara; Türkiye
2014 "Hayalperest Olmayı Yeğlerim" Artifact Galeri - New York, ABD
2013 "Anlar" Kav - Ankara, Türkiye
2013 "Aslı'nın Tasarım Atölyesi" Galeri Eksen - İstanbul, Türkiye
2012 "Kırmızı Pabuçlu Kadınlar" CER MODERN - Ankara, Türkiye
2011 "Mikrokozmos" Galeri Artist LAB - Ankara, Türkiye
2011 "Vengo Dall Anatolia" Roma Kültür Ateşeliği Galerisi, Italya
2010 "Artistania" Artem Gallery - Bratislava, Slovakya
2010 "I come from Anatolia" Belçika Rezidansı - Ankara, Türkiye
2009 "Dansın Simyası" Bilkent Center Sanat Sakağı Galeri Projesi - Ankara, Türkiye
2008 "Erime Noktası Tasarım Ürünleri" I-DECO - İstanbul, Türkiye
2007 "Tasarımlar" İstanbul Tasarım Haftası,Türkiye
GRUP SERGİLERİ
2013 "Viaduc des Arts PARIS" - Gallery Monteolivetto - Paris, Fransa
2013 "Dialogue East&North" Gallery Monteolivetto - Nice, Fransa
2012 "Opportunitò - Çağdaş Sanatlar Karması" Küratör Marco Testa & Aslı Bıçakçı - Floransa, İtalya
2012 "Çağdaş Sanatlarda Pentür İşler " Carredartistes Galeri - Avrupa/Strasbourg, Fransa
2012 "Herşeyin Özü" Küratör Dores Sacquegna Primo Piano Living Gallery - Lecce, İtalya
2012 "Bir" Armaggan Sanat ve Tasarım Galerisi - İstanbul , Türkiye
2011 Floransa Bieanali - Floransa, İtalya
2011 "Je viens d'Anatolie..." Avrupa Konseyi Sanat Kulübü - Strasbourg, Fransa
2011 "Equilibri Armonici - Sanat ve Tasarım Sergisi" Küratör Marco Testa - Floransa, İtalya
FUARLAR
2015 Art Expo NK Galeri New York, ABD
2014 Spectrum Miami / Art Basel Miami Artifact Galeri - New York, ABD
2014 SOFA Fonksiyonel Sanat Fuarı Armaggan Galeri, Şikago, ABD
2013 AAF Singapur - Arteria Galeri, Singapur
2013 KIAF, Korean International Art Fair Arteria Galeri , Seul, Kore
2012 New York Art Expo - CAN Galeri - Küratör Tchera Niyego - New York, ABD
2012 AAF Brüksel - Arteria Galeri, Belçika
2012 Londra Sanat Fuarı - Arteria Galeri, İngiltere
2011 Floransa Bienali, İtalya
2011 "Tutku 2" Art Toronto - Arteria Galeri, Kanada
2011 "Tutku" New York AAF - Arteria Galeri, ABD
2011 "Tension" Art Hamptons - Arteria Galeri, NY ABD
2011 "Tutku" Londra AAF - Arteria Galeri, İngiltere
2010 Contemporary İstanbul - Arteria Galeri, İstanbul, Türkiye
ÖDÜLLER
1980 Gümüş Madalya Shankar Uluslararası Çocuk Resim Yarışması New Delhi, Hindistan
1994 Fikirsel alanda Ödül "Pari Emballage" Paris, Fransa
2012 4. Ödül America's Cup Event için düzenlenen Çağdaş Sanatlar Yarışması Napoli, İtalya
* * *
John Austin sanatçı ile ilgili görüşlerini şu sözler ile ifade ediyor:
Ressam Aslı Kutluay eserlerinde doğrudan Batı Pop Kültürü'nü yansıtan imgelerden Türkiye'deki sivil toplum hareketine yönelik dokundurmalara kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır. İzleyicinin hislerini harekete geçiren, özgün, hınzır ama bir o kadar da derin bir sanatsal ifadesi var. Bir sanatçı olarak sahip olduğu gerçek erdemlerden biri tasarım anlayışı üzerinde titizlikle duruyor olması. John Dewey'nin tasarım kavramının iki anlamı olduğu savından yola çıkacak olursak, Kutluay'ın piktoryel ve skülptürel şekillerindeki bütünleşmeye yönelik adil ve makul sınırlarını da takdir edebiliriz. Dewey, "tasarım" sözcüğünün "...amaç ve düzeni, oluşum yöntemini ifade ettiğini..." belirtir ve şöyle der: "Sanatsal tasarımın ayırıcı özelliği, parçaları bir arada tutan ilişkilerin samimiyetidir."
Aslı Kutluay'ın eserlerindeki en belirgin kıvılcım, yararlanacağı paleti genellikle kontrast tonlar ve ara tonlar kullanarak sağlam bir şekilde ifade edebilme yeteneğidir. Seçtiği tonlar ve ara tonlar dünyayı önsezileriyle görmeyi öğrenmiş bir sanatçının canlılığını ve gücünü barındırır. Burada anlatmak istediğim şey şudur: bu sanatçı hem gördüklerini kaydetmek konusunda ustalaşmış hem de çevresinde gördüklerinin içsel zihinsel izlenimlerini kayda geçirme derecesini kontrol etmeyi öğrenmiş. Bu bakımdan Aslı Kutluay'ın renk, kontur ve kompozisyonu kullanarak objektif bir şekilde öznel tepkilerini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.
Aslı Kutluay'ın figüratif görüntü kullanımının en belirgin ayırt edici özelliği; hem organik hem de organik olmayan bir şekilde alan yapılandırmasını radikal bir biçimde bütünleştirmesidir. Bunu, sekanslarının heyecan veren, neredeyse elektrikli bir canlılık kazanması için yapar. Tablolarında, genelde parmaklıkların ya da dikenli tellerin arkasında yer alan çoklu figürler durgun bir yoğunluğa sahip buğulu bir hüzün ortamında yüzüyor gibi görünürler. Burada, rasyonalite ve hayal alemi mükemmel bir uyum ve gerilim içindedir.
Aynı şey diğer eserlerinde de geçerlidir. Pop ikonografisi kendini göstermeye ve kanıtlamaya başlayınca bir anlamlılık düzenine erişirler. Sanatçı, günlük hayattan birtakım unsurları ele alıp hem derin hem de insanın içine işleyecek şekilde canlandırdığı bir görsel alem içerisinde bunları şiirsel bir edayla yeni bir çerçeveye oturtmuştur. Bu eserler, kısa ömürlü insan varlığının dramını yorumlayacak kadar güçlüdür. Aynı zamanda hem trajik, hem komik, hem de lirik, pastoral ve romantiktir. Kısacası, bu eserler son derece net ve dürüst bir şekilde sonsuzluğu çağrıştırmaktadır.
Kutluay'ın eserlerinin en büyüleyici özelliklerinden biri de resimler ve renklerle olduğu gibi, şekil verilebilirlik açısından da yarattığı etkilerin çeşitliliğidir. Eserlerindeki engin samimiyet, onların kendine özgü ayırıcı niteliğidir. Betimlemeleri tutkulu ve etkileyici, lirik ve şiddetli, cesur ve fevkalade narindir. Sanatçı insan vücudunun şehvetli suretleri ve kıvrımları konusunda olduğu gibi, insan vücudunun alan ve mekan içerisindeki yeri konusunda da ustalaşmış ve görüntü yaratma sanatını üst düzeye çıkarmıştır.
Gördüğümüz haliyle Aslı Kutluay'ın eserleri, modern ve çağdaş sanatın geleneksel akımları ve güçlüklerini bütünüyle ve tutkuyla içinde barındırmaktadır. Etkileri hem iyileştirici hem de doğaüstü olan ritmik enerjisi, yaratıcı oyun anlayışından asla uzaklaşmıyor. Sanatçının multimedya eserleri, yalnızca birer değişim aracı olarak değil aynı zamanda izleyicinin kendi değişimine de neden olan birer vasıta olarak görülebilirler.
John Austin
Aslı Kutluay, 1970 yılında Ankara ‘da doğup büyüdü. Bilim insanı olan ebeveynlerinin katıldıkları konferanslar sayesinde pek çok ülkeye seyahatler yaptı. Yeni kültürler keşfetti ve farklı geleneklerle karşılaştı. Dünyaya bu açılım, onun karakterini şekillendirdi ve merakını geliştirdi.
Sanatının geçmişi çocukluğunda başladı. On yaşındayken, Shankar Uluslararası Çocuk Yarışması'nda gümüş madalya kazandı. 1988 yılından 1994 yılına kadar, Ankara'da, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Endüstriyel Tasarım ve Bilkent Üniversitesi'nde Grafik Tasarım bölümlerinde eğitim aldı. Bitirme projesi, Paris'te " Pari Packaging" etkinliğinde fikir ödülüne layık görüldü. 1996'da, sanatçı, kendine ait bir tasarım ajansı kurdu, otomotiv ve tekstil sanayileri için ürün tasarımları oluşturarak çeşitli projelerde yer aldı. 2007'de tam zamanlı bir sanatçı olmak için bu çalışmalarını sonlandırdı. 2007'den bugüne, eserleri dünya çapında sergilenmektedir. (New York, Toronto, Londra, Paris, Brüksel, Berlin, Milano, Floransa, Seul, Singapur... )
Sanatçı, genç, dinamik ve zamanla uyum içinde olan modern kadın kimliğiyle, edebiyatı, müziği, fotoğrafçılığı ve sinemayı sever. Kültürel çeşitlilik ve tarihe büyük bir ilgisi vardır. Birden fazla sanat tekniğine hâkimdir. Sanatsal duyarlılığı estetik Art Nouveau yönündedir. Aslı yapıtlarında, kadını tüm güzelliği ve cazibesiyle göklere çıkartır. Kadının rolünün hassas bir konu olmaya devam ettiği bir kültürde, sigaranın sembolizmi onun kadınlığını öne çıkarmasına hizmet etmektedir. Eserleri, sanatçının eski işinin izlerini taşır. Sanatçı, figürlerini parlak renklerle (sarı, pembe, turuncu...) zenginleştirmeden önce, eskizlerini ince bir şeffaflık oyunu ile siyah üzerine çizer. Zarif tasvirleri Parisli haute couture evlerinin krokilerini anımsatır. Aksesuar seçimiyle (tül dantel, puantiye kumaş, inci gerdanlık, kloş şapka), Kükreyen Yirmiler modasını ve Coco Chanel'in (20.yy, Fransız tekstil-moda tasarımcısı) stilini anımsatır.
John Austin